Irodalmi és könyvtárhasználati vetélkedő - Olvassunk együtt!

VERSENYFELHÍVÁS IRODALMI ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VETÉLKEDŐ 2014

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium magyar munkacsoportja és az iskola könyvtára 2013/2014-es tanévben megrendezi az irodalmi és könyvtárhasználati vetélkedőt. Az irodalmi és könyvtárhasználati vetélkedő 4 fős csapatvetélkedő, amelyen az iskola minden diákja részt vehet a művek kiválasztása alapján megfelelően. A válaszható művek: Balázs Ágnes: Lufi és a hóba rajzolt szív J. R.R. Tolkien: A hobbit J.R.R: Tolkien: A Gyűrűk Ura A felhasznált irodalom a könyvtárban elérhető. Az 1. forduló feladatlapjainak beküldési határideje: Február 19. A megoldott feladatlapok visszaküldése online formában történik a konyvtar@jezsu.hu címre. A javítás után a legjobb csapatok kerülnek a 2. fordulóba. Jutalom: 1-2. helyezés: Bp.-i kirándulás 3. helyezés: Könyvjutalom További információ: dr. Marincsákné Nagy Ildikó tanárnőnél ildikopiroska@gmail.com   A pályázati felhívás itt letölthető   Ajánlott irodalom: Az iskolai könyvtárban elérhető.   Ifjúsági-könyvek-Balázs-Á.-1.ford. feladatlap itt letölthető     Tolkien-7-8 feladatlap itt letölthető     Tolkien-9-11 feladatlap itt letölthető   (a feladatlapot töltsétek le, dolgozzátok ki és készen küldjétek vissza a konyvtar@jezsu.hu e-mail címre) Jó versenyzést kívánunk!LEZÁRULT AZ IRODALMI ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VETÉLKEDŐ (2013)!

IRODALMI ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VETÉLKEDŐ (2013)

VERSENYFELHÍVÁS

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium magyar munkacsoportja és az iskola könyvtára 2012/2013-es tanév II. félévében irodalmi és könyvtárhasználati vetélkedőt hirdet.

A vetélkedő célja: A tehetséggondozás, a tanulók információs műveltségének és azon belül is a könyvtárhasználati eszköztudásuknak, szövegértésüknek, logikus gondolkodásuknak, kreativitásuknak és általános műveltségüknek fejlesztése.

A vetélkedő kategóriái, korcsoportok:

I. korcsoport: 5-6. évf.

II. korcsoport: 7-8. évf.

III. korcsoport: 9-10-11. évf.

A verseny témája és a felkészüléshez használt szakirodalom korcsoportonként és fordulónként:

Korcsoport
Krocsoport Téma Forduló Ajánlott irodalom (könyvtár) Film
I. Gárdonyi Géza 1. forduló Feladatlap az ajánlott irodalomból -
I. Gárdonyi Géza 2. forduló Gárdonyi Géza: Az egri csillagok Az egri csillagok
II. Tamási Áron 1. forduló Feladatlap az ajánlott irodalomból -
II. Tamási Áron 2. forduló Tamási Áron: Ábel a rengetegben Ábel a rengetegben
III. Móricz Zsigmond 1. forduló Feladatlap az ajánlott irodalomból -
III. Móricz Zsigmond 2. forduló Móricz Zsigmond: Úri muri Úri muri
A jelentkezés módja: Az irodalmi és könyvtárhasználati vetélkedő 4 fős csapatvetélkedő, amelyen az iskola minden diákja részt vehet korcsoportjának megfelelően. A jelentkezés határideje: Az 1. forduló beadási határidejét keressétek a könyvtárban! Az 1. forduló eredményének hirdetése a könyvtári faliújságon illetve a honlapon fog történni. Helye: I. korcsop.: Könyvtár II. korcsop.: Dráma- és zeneterem (régi könyvtár) III. korcsop.: Humánterem A verseny menete: A verseny lebonyolítása 2 fordulós. Az első forduló eredményei alapján a legeredményesebb 5 csapat jut a döntőbe. 1. forduló: selejtező A megadott téma alapján összeállított feladatlap kitöltése könyvtárhasználat segítségével. A felhasznált irodalom az iskolai könyvtárban megtalálható. A csapatok a megadott feladatlapokat elérhetik, letölthetik az iskolai könyvtár honlapjáról, amelynek kitöltésére 10 nap áll rendelkezésre. AZ 1. FORDULÓ HATÁRIDEJE: MÁJUS 17. A megoldott feladatlapok visszaküldése online formában történik a konyvtar@jezsu.hu címre. A javítás után az első 5 csapat kerül a 2. fordulóba. 2. forduló: döntő. a 2. FORDULÓ IDŐPONTJA: MÁJUS 23. Műveltségi vetélkedő (A magyar tanárok zsűrizésével kerül megrendezésre a kiadott téma alapján.) Jutalom: 1. helyezés: Bp.-i kirándulás 2. helyezés: Színházlátogatás 3. helyezés: Könyvjutalom További információ: dr. Marincsákné Nagy Ildikó tanárnőnél ildikopiroska@gmail.com Ajánlott irodalom: Az iskolai könyvtárban elérhető.   A Gárdonyi Géza feladatlap itt letölthető     A Tamási Áron feladatlap itt letölthető     A Móricz Zsigmond feladatlap itt letölthető   (a feladatlapot töltsétek le, dolgozzátok ki és készen küldjétek vissza a konyvtar@jezsu.hu e-mail címre) Jó versenyzést kívánunk!   A pályázati felhívás itt letölthető  

BESZÁMOLÓ A JUTALOM KIRÁNDULÁSRÓL

Egy nap a jezsuiták főhadiszállásán Ki ne gondolkodott volna még el jezsus diákként azon, hogyan nézhet ki a jezsuita rend magyarországi központja? Milyen helyen vannak a jezsuiták féltett könyvei? Néhány jezsuitás diáktársammal lehetőséget kaptunk ennek a helynek a megismerésére, a rendtörténeti könyvtárral való ismerkedésre egy jutalom kirándulás keretén belül. Ildikó néni egy irodalmi vetélkedőt hirdetett és a legjobb eredményt elértek közül kerültek ki azok a szerencsések, akik egy napot tölthettek könyvtári kiránduláson belül. S ezen belül járhatunk a pesti jezsuitáknál is. Az első állomásunk a Horánszky utcán található Párbeszédek Háza volt. Itt Bikfalvi Géza könyvtáros úr rövid ismertetője után megcsodálhattuk a Jézus Szíve Templom belsejét és közelebbről tanulmányozhattuk a jezsuita rend történetét. Betekintést nyertünk a rendtörténeti könyvtár és levéltár működésébe, ahol újabb hasznos információkkal lettünk gazdagabbak. A délelőtti kis túránkat egy ízletes ebéddel zárhattuk, amit szintén a Párbeszédek Házában, a Loyola Caféban költhettünk el, ami kulturális szerepet is betölt a házon belül. A kis pihenő után tovább folytattuk utunkat. A Petőfi Irodalmi Múzeum volt a cél. Ahol a múzeum megismerésével és mint szakkönyvtárral ismerkedhettünk. Az alsósokból álló kis csapatunknak az ottaniak egy kisebb vetélkedőt szerveztek. A téma nem lehetett más, mint Petőfi Sándor. Két csoportba osztottak minket, és közösen kellett az egyes kérdésekre megtalálni a megoldást. Még mi nagyok is teljesen belefeledkeztünk a játék hevébe, így a végén sietősre kellett fogni a dolgot. A elsétáltunk (futólépésben) a Duna-partra megcsodálni az akkor épp rendkívül megáradt folyót és katasztrófaturistaként készítettünk egy pár fotót is az elárasztott rakparton. Ráadásul csoportképkészítéshez is megfelelő háttérnek bizonyult!  Végül rohanva, lélekszakadva, de elértük a 15:30-kor induló IC-t.  Köszönjük elsősorban Istennek ezt a felejthetetlen napot, amit együtt tölthettünk, továbbá Dr. Marincsákné Nagy Ildikó és Karajz Nikolett tanárnőknek a szervezést és a felügyeletet.  Remélem a jövőben is részt vehetünk hasonlóan érdekes és színes programokon és újabb könyvtárakkal ismerkedhetünk meg!!!! Az irodalmi és könyvtárhasználati vetélkedőről készült fotók a könyvtári E-learningen erre a célra kialakított részen (     ide     kattintva) tekinthetők meg.