Könyvajánlók

Könyvajánlók

Bioetikai útmutató fiataloknak – könyvajánló Ferenc pápa: ez a gazdaság öl Könyvajánló –R25 Könyvajánló – Utazás Mesebolygóra Könyvajánló – történelmi regények Könyvajánló – ifjúsági irodalom – Vango Pszichológia könyvek – címlista 5. osztály - ajánlott olvasmányok

Gyermekirodalmi adatbázis (OSZK)

Ide kattintva elérhető a honlap

TOP 100 gyerek- és ifjúsági könyv - Magyar Gyermekirodalmi Intézet honlapján

Ide kattintva elérhető a honlap


TOP 100 gyerek- és ifjúsági könyv / 2013

Olvasói gyerekkönyves toplista – 2013
hunra_konyvajanlo
A 100 LEGJOBB KÖNYV LISTÁJA A JÓ KÖNYVEK OLDALÁN ELÉRHETŐ: ide kattintva

TOP 100 gyerekkönyv – Válogatás 2012 gyermek- és ifjúsági könyveiből ide kattintva

A JEZSUITA GIMNÁZIUM DIÁKJAINAK KÖNYVAJÁNLÓI:
A könyvajánlások kapcsán sok + információt kaphatunk. Merjük megszólítani a másikat a közös olvasmány élmény kapcsán.

Volcz Ágoston 9.B Szűcs Botondtól kapta kölcsön a könyvet. Futni születtünk Christopher Mcdougall könyve a PARK KÖNYVKIADÓ KFT kiadásában jelent meg. Egy rejtőzködő indián törzs, néhány szuperatléta és minden idők legnagyobb ultrafutó versenyének története. Ez a könyv elmeséli mindezt, nagyon érdekes olvasmány. Azért tetszik nekem ez a könyv, mert nagyon érdekesen meséli el a mondanivalóját. Mindenkinek ajánlom a könyvet, aki szeret futni, vagy van bármilyen köze a sportoláshoz. Mindezeknek nagyon hasznos olvasmány lehet.

Kovács Rita 9.C Emily Bronte – Üvöltő szelek Ez egy klasszikus szépirodalmi regény, amiből már több film is készült. Én az Európa kiadó egyik könyvkiadásában olvastam. A regény a tizenkilencedik században játszódik, Catherine Earnshaw-nak, a jómódú földesúr lányának és Heathcliff-nek, a talált gyereknek a szerelméről szól. A társadalmi különbségek miatt azonban mégsem lehetnek együtt, így Catherine hozzámegy a gazdag Edgar Lintonhoz, így Heathcliff, akinek a természetes egyébként is durva és barátságtalan, megkeseredetté válik, és bosszúból elveszi Edgar húgát. Mindkét házasságból gyermekek születnek, Catherine lánya Cathy, Heathcliff fia Linton. Ezt az egész történetet Catherine Earnshaw egykori házában élő Nelly meséli el, aki Catherine dajkája volt, Lockwood úrnak, aki ebben a házban száll meg. A regény nagyon érdekes, hiszen az ember teljes emberi életeket ismerhet meg belőle, bár sokszor lassan halad a cselekmény, mégis érdemes elolvasni. Nem megszépítve írja le a történetet, az egész valódi, és nagyon emberközeli, annak ellenére, hogy a 19. századi Angliában játszódik. Ezt a regényt talán inkább lányoknak ajánlom, főleg annak, aki egyébként is szeret olvasni, mert nem valami könnyű olvasmány.

Pákozdi Zsófia 10.B Kertész Imre: Sorstalanság A nyáron elolvastam többek között Kertész Imre Sorstalanság c. könyvét. Az osztállyal korábban megnéztük filmen, és kíváncsi voltam, hogy miért kapott Oscar-díjat a mű. A történet egy fiatal zsidó fiúról szól a holokauszt idejében. Leírja, hogy milyen élete volt a zsidóságnak és minden érzést, ami egy ilyen fiatalban mindeközben végbement. Szerintem egy érdekes, sokkoló, őszinte könyv, amiből megismerhetjük a holokauszt eseményeit, és ráadásul mindezt egy fiatal, hasonló gondolkodású ember szemszögéből. Ez körülbelül egy 500 oldalas könyv bár nem pontosan emlékszem, képek nincsenek benne. Ajánlani tudom azoknak, akiket érdekel ez a téma.

Németh Márta 10.B Narnia egy kitalált világ neve, melyet C. S. Lewis alkotott. E világ az író hét részes gyermekeknek íródott fantasy regénysorozata, a Narnia Krónikái helyszíne. A világ az ott található Narnia országról kapta a nevét, ahol a legtöbb kötet játszódik. Narniában az állatok tudnak beszélni, mitikus lények élnek és köztudottan létezik a varázslat. A sorozat végigvezet Narnia történetén születésétől a végéig, és többnyire azoknak az embereknek, általában gyerekeknek, a történetein keresztül, akik átlépnek a „mi világunkból”, a Földről oda. A történet a jó és a rossz küzdelméről szól hét könyvön keresztül, amit a legvégén a jó nyer meg. A könyv tele van jelképekkel, a keresztény ember Jézus Krisztus megváltását olvashatja benne. Ezt a könyvet egyaránt ajánlhatom 11 és 30 éveseknek. A kicsik számára ez egy érdekes, izgalmas mese, a felnőtteknek pedig egy tanulságos, jelképekkel gazdagított regény.

Kertész Anna 10.b Dan Brown: A Da Vinci-kód Én a Da Vinci-kód című olvasmányról szeretnék írni. Ez a könyv egy Dan Brown nevű szerzőtől született és egy sorozat második része. A történet főhőse Robert Langdon, aki egyetemeken tart előadásokat fő szakterületéről, az ősi jelképek olvasásáról. A regény akkor indul be igazán, amikor a párizsi Louvre múzeumban meggyilkolnak egy kutatót és Lagdont gyanúsítják, aki minden erejét befektetve próbálja kideríteni az igazi gyilkos kilétét. Ez a könyv tele van fordulatokkal, így sosem lehet megunni az olvasását. A történet végén kiderül a valódi gyilkos és még a Szent Grált is megtalálják. Igazából a köztes történetet túl nehéz elmagyarázni, de amint elolvassák meg fogják érteni. Nekem azért tetszett ez a mű, mert tökéletesen megmagyarázott. Tele volt fordulatokkal és a végére pedig egyáltalán nem számítottam, mint például más könyvekben és filmekben. Sajnos ezt a könyvet régen olvastam már, de nem olvasnám ki még egyszer, mert akkor már tudnám a csattanókat előre. ajánlom azoknak, akik szeretik az akcióval dús regényeket és elég érettnek érzik magukat ahhoz, hogy a könyvben lévő egyes felkavaró részekről szívesen olvasnának.

Róth Réka: 10.C Én a Katedrálist Ken follettől ajánlom. Kb.990 oldalas. A középkorban játszódik. ez a könyv Ken Follett legnépszerűbb regénye. Egy 12. századi angliai városkában, Kingsbridge-ben játszódik, a történet a katedrális építése körül bonyolódik, melyért a Benedek-rendi szerzetesek küzdenek szinte az egész világgal. Ajánlom az erős idegzetűeknek.

Saláta Zsuzsa 10. C Én nemrég olvastam Erick Maria Remarque A diadalív árnyékában című könyvét. A második világháború kitörése előtti időkben játszódik. 1938 őszén kezdődik a történet, s megismerkedünk Raviccsal, aki egy tehetséges német sebész, de Franciaországban kénytelen illegálisan operálni két francia sebész mellett. Megfosztva német állampolgárságától, s minden igazoló irat nélkül, Ravicnak valahogy sikerül elkerülnie a rendőrség figyelmét, s többnyire egyedüli barátjával, a szintén emigráns orosz Morozovval sakkozással, filozofálással és ivással tölti idejét. Ravic már nem számít semmire sem az élettől, főleg szerelemre nem, de ez megváltozik, amikor megismerkedik Joannal. Tanúi lehetünk kettejük viharos szerelmének, s átfogó képet kapunk az akkori Párizsról, a fényes társadalmi estélyektől a sötét kuplerájokig és az éjszakai kocsmákig. Nagyon tetszett nekem ez a történet és mindenkinek ajánlom, aki szereti a kalandokat.

Priam Márk 10.C Sziasztok, Ma a Tűz és jég dala című regénnyel fogunk megismerkedni. Többek számára ismert lehet Trónok harca néven, vagy sorozatként ez a név viszont csak a könyvsorozat első részét jelöli. A regény írója George R. R. Martin, akit Tolkien óta a legnagyobb monumentális fantasy regényírónak tekinthetünk. A sorozatnak eddig 5 kötete jelent meg és még további kettő várható. A történet több szálon fut. Westeros uralmáért folytatott polgárháborús harcról a nemesi családok között, Daenyris száműzött királynő trónra törekvéséről, és az északi Falról közeledő tél veszélyéről szól. Időben fiktív és nincs történelmi háttere. Szereplői többnyire emberek, de a történet előrehaladtával rég kihalt népek és fajok is előjönnek. Erős és nagyon sokszínű a karaktervilága. A könyvet 16 évesnél idősebbeknek ajánlom, mivel a történet megértése nehéz. A háborús, és szerelmes történeteket egyaránt kedvelőknek ajánlom, akik szeretik az összefüggő és összekuszált történeteket is. Erős és nagyon sokszínű a karaktervilága.

Lénárt Lilla 10.c Az én választásom Kerstin Gier Rubinvörös című könyvtrilógia első kötetére esett. A történet teljesen sablonszerű. Hőseink Londonban tartózkodnak, de időutazók, így tulajdonképpen az 1956-os évektől visszafelé jönnek-mennek az időben. A főszereplő és narrátor egy fiatal lány Gwendolyn, aki 16 évesen tudja meg, hogy nem az unokatestvére Charlotte, akit szisztematikusan készítettek fel erre a feladatra, az időutazó, hanem ő. Természetesen nem egyedül kell utazgatnia az időben, hanem a kronográf segítségével – ami úgy néz ki, mint egy viktóriánus kori kandallóóra -, az arrogáns és unszimpatikus Gideon de Villiers-szel együtt titokzatos küldetésekre indulna, ha végre valaki beavatná a dolgokba. Gideon természetesen jóképű, sármos. Természetesen egymásba szeretnek a történet előrehaladtával. Persze akadályok itt is adódnak, de a szerző ezen a szálon nem csigáz minket, előre biztosítja az olvasót, hogy mindez csak átmeneti félreértés A történet tele van filmes utalásokkal, és francia kifejezésekkel. Ezektől eltekintve egész élvezhető könyv. Van bonyodalom amúgy is elég. Természetesen itt is van ármány, titkos terv, meg összeesküvés, aminek a szálait a szintén, és mily meglepő módon titokzatos Saint Germain gróf szövi. A gróf egyébként is a történelem egyik vitatott alakja, s mivel alkimista körökben is sokszor hivatkozott figura, így nem csoda, hogy Gier is őt teszi meg az időutazók köre vezetőjének és atyjának. A könyvben az időutazó-háttér nem kidolgozott, sok helyen elég zavaros, a vonatkozó táblázatok elnagyoltak. Érződik, hogy a kiindulási alap nem az időutazás, vagy az asztrológiával összefonódó összeesküvés és világmegmentés téma volt, hanem a Shakespeare-történetek modern átdolgozása. A történet szerint van két család, akikben nagyjából 500 éve felbukkant az időutazó gén, és St. Germain grófja arra használja fel a 12 időutazó vérét, hogy a kronográfba, ami ez esetben az időgép, betöltve létrehozza az elixírt, amely megoldást jelenthetne az emberiség problémáira. Mivel ő sem halhatatlan, ezért létrehozza az Őrzőket, akik megóvják a krongráfot, és beteljesítik a gróf által hátrahagyott próféciákat. Az utazók vissza tudnak menni az időben, így gyakorlatilag a gróf szabályozni tudja a jövőt. Legalábbis egészen addig ezt gondoljuk, amíg meg nem értjük, hogy St. Germain Gwendolyn születésével veszti el először halhatatlanságát! Meg kell várnia míg beolvassák az első időutazás után a lány, a 12 időutazó vérét a kronográfba, hogy a jóslatok beteljesedjenek.És ez még borzasztóbban és zavarosabban van felvázolva a történetben, de mégis élvezhető módon. Én személy szerint faltam az oldalakat. A bonyodalmat az okozza, hogy az első szerelmespár (Lucy és Paul), a két időutazó gént örökítő család – akik amúgy egymásra féltékeny, vetélkedő népség – leszármazottai, amikor a szerelmük miatt üldözni kezdik őket, ellopja a kronográfot és elmenekül az időben. Amikor tehát Gideon, a következő időutazó, eléri a megfelelő kort, vissza kell utaznia a többi időutazó előd idejébe, hogy megszerezze a vérmintákat tőlük a pótkronográf számára. Közben kiderül, hogy nem Charlotte, hanem Gwendolyn örökölte a gént, elkezdenek bonyolódni a dolgok, majd fény derül Gwen igazi szüleinek kilétére – ezt mondjuk cseppet sem volt nehéz kitalálni, és elég „gagyi” megoldást választott az író -, azt viszont, hogy milyen mellékhatása lett a kétfajta időutazó gén egyesítésének, elég nehéz lett volna. (Az egyik női ágon öröklődik, a másik férfin.) A fentiekből leszűrhető, hogy természetesen egyáltalán nem az emberiség megmentéséről van szó, és Lucy és Paul sem azért menekülnek, mert nem bírnák ki egymás nélkül. Nagyon jó a regény humora, és a cselekményvezetése is, bár azt nem igazán értettem, hogy a misztikumon túl minek kellett az ásványtant és a hiedelmeket belerángatni a regénybe, ha némi táblázaton túl semmi jelentősége nincs. Viszont legalább nincs túlmagyarázva, miszticizálva.És pont ezért válaszottam ezt a regényt, és emiatt szeretem olyan nagyon. Rákóczi Miro a történet szerint Saint Germain jobb keze, tekintve, hogy a gróf vélhetően épp a Rákóczi-családból származik. Aztán, hogy sikerül-e kibogozni a próféciákat, a titok mögötti titkot, kideríteni ki ölte meg Gwendolyn nagyapját (az Őrzők előző nagymesterét) és mire is kell az elixír azt már nem árulom el, mert a könyv tényleg nagyon jó, és érdemes elolvasni. Ezért ajánlom én a 15-16 éves korosztálynak, és persze akik szeretik a misztikumokat és a kusza történeteket. Én is teljesen belegabalyodtam, bár én a stílusba, és ezt nem negatív módon értem, ellenkezőleg. Nagyon szerettem ezt a könyvet, és csak ajánlani tudom, bár néhány helyen elég nehéz a megértése és kell hozzá egy bizonyos hangulatállapot.

Kondás Fanni 10.C Maurice Druon: Az elátkozott királyok Ez egy három kötetes könyvsorozat. Ajánlom mindazoknak, akik érdeklőnek a történelem iránt, és szeretnének még többet megtudni a 13-14. századi Franciaországról. Nagyon hasznos azoknak is, akik kevésbé kedvelik a történelmet. Hiszen tele van romantikával, ármánnyal, intrikákkal, szerencsétlenséggel, szerencsével, megdöbbentő és nem várt fejleményekkel. Nem csak a francia uralkodókról kaphatunk tisztább képet, a történet összefonódik az angol uralkodókkal, sőt a magyar uralkodókkal is.

Pammer Tamás I.Bevezetés: Mikszáth Kálmán: A fekete város, Talentum Diákkönyvtár Történelmi témájú regény 15 fejezet, kb. 600 oldal Főszereplő: Görgey Pál alispán Rövid történet: Görgey megölte Lőcse városának bíróját, ezért a lőcseiek addig fekete ruhát hordtak, amíg meg nem ölik őt. Végül az új bíró lefejeztette. II. Értékelés: Azért tetszett, mert már az elejétől kezdve mozgalmas, sok mellékszereplőt használ, és ezeket a legváratlanabb alkalmakkor jeleníti meg. A cselekménye összetett, de nem túlbonyolított. III.Ajánlás: Azoknak, akik szeretik a regényeket, különösen Mikszáth műveit.

Kozma Richárd 10.C Harry Potter: Írta: J.K Rowling A Harry Potter-sorozat besteller-listákat lovagolt; többször több kötete egyszerre volt jelen az első helyeken és szorította világhírű szerzők munkáit a sor végére. A Harry Potter könyvek legnagyobb újítása, hogy valósághűbben, izgalmasabban és erőteljesebben mutatja be a rossz és jó közti harcot, a barátság erejét és a döntéseink következményeit. Nagy terjedelme ellenére csak feleszmél az ember hogy milyen gyorsan a végére ér mert amikor olvassa teljesen belemerül az ember és észre sem veszi az időmúlását. Ajánlom a könyvet leginkább a fiatalabb korosztálynak vagy azoknak a felnőtteknek akikben benne rejtőzik a gyerek. Akik szeretik az izgalmat, a rejtélyeket és a kalandokat.

Sztankovics Anna és Riczu Réka 10.c Az én kedvenc könyvem Az utolsó dal. Ezt a könyvet Nicholas Sparks írta. Ez a könyv egy lány és egy apa megható történetét hozza közel hozzánk. A lány épp egy lázadós időszakában megy az édesapjához testvérével együtt. Ronnie 3 éve nem áll szóba apjával és nem akarja még meglátogatni sem, nem hogy még egy egész nyarat együtt töltsön vele. Ronnie és az édesapja közös szenvedélye a zongorázás. Ronnie mióta édesapja elhagyta őket nem zongotázott és nem is hajlandó a zongora elé ülni. Édesapja mindennel próbálkozik hogy megenyhítse lányát. Ronnie találkozik egy sráccal akibe szerelmes lesz. Innentől kezdve elkezd megváltozni. Egyre többet beszél az apjával és újra elkezd zongorázni. Ekkor még nem tudja hogy az édesapja súlyos beteg. Egyik este rosszul lesz, beviszik a kórházba és akkor szembesülnek a ténnyel. A nyár végén Jonah hazamegy az édesanyjával, de Ronnie marad az apjánál. Kapcsolatuk sokkal mélyebb lett és újra egymásra találtak. Az édesapja halála előtt írt egy utolsó dalt Ronnie-nak aki ezt apja halála után befejezte és a temetésen eljátszotta. Ronnie aki nem akart továbbtanulni sikeresen felvételizett a zeneakadémiára. Ezt a könyvet leginkább a tinédzser korosztálynak ajánlom, mivel abszolút hasonlít a való életre. Benne van minden, ami egy kamaszt érdekelhet.

Könyvajánlás- Csiba Ágota 7.B Sziasztok! Én Stephanée Perkins „Anna és a francia csók” című alkotására hívnám fel a figyelmeteket. Ezt a könyvet velem egykorú 13 éves lányoknak ajánlom, akik szerelem után sóvárognak. Miközben olvassátok, akaratlanul is eggyé váltok Annával, és beleszerettek Etiennbe. Nagyon huncut. Nagyon vicces. Nagyon romantikus. Randiznod kellene ezzel a könyvvel. Maureen Johnson

INTERJÚ MOHÁCSI ESZTERREL Mohácsi Eszter, gimnáziumunk 11.B osztályos tanulója, a tavalyi évben jelentette meg első könyvét, Angyalok keringője címmel. Ennek apropóján beszélgettem vele. 1. Néhány diáktársad tollat ragad és ír, de közülük is csak kevesen jutnak el a kiadatásig. Neked ez hogyan sikerült? - Tulajdonképpen karácsonyi ajándékként vehettem kézbe az első nyomtatott példányt. Keresztanyukám, aki író, és egyben a könyvem lektorálója, intézte (titokban) a kiadatást. Nagy meglepetés volt a számomra. Ezek után anyukám egy közösségi oldalon népszerűsítette a könyvemet, ahol felfigyelt rá egy budapesti nyomda tulajdonosa, és felajánlotta, hogy további 160 példányt nyomtat a számomra. (Mert, elmondásuk szerint, ők "támogatják az ifjú tehetségeket.") 2. Mit tudnál tanácsolni azoknak a diákoknak akiknek esetleg kész művük van, és szeretnék kiadatni, megosztani másokkal? - Első lépésként lektoráltassák a művüket, majd a már kész példányt küldjék el több kiadóhoz. 3. Mikor kezdtél hozzá a könyved írásához és mennyi idő alatt sikerült befejezned? - Őszintén szólva, nem gondoltam, hogy a végeredmény egy könyv lesz. 15 évesen kezdtem el írni, és a történet szinte magát építette és vitte előre, lépésről-lépésre. Körülbelül egy évembe telt, hogy végül megszülessen az Angyalok keringője. 4. A könyv főhőse Eszter. Véletlen lenne a névhasonlóság? - Nyilván ez a könyv is, mint oly sok társa, személyes tapasztalatokat, élményeket dolgoz fel. Az, hogy a főszereplőm ugyanazt a nevet viseli, mint én, segített azonosulni vele. 5. Egyre több diáktársad veszi kezébe a könyvedet. Nyilvánvalóan felkeltette az érdeklődésüket. Engem még az érdekelne, hogy honnan jöttek a negatív szereplők? - A válasz igazán egyszerű. Gonosz nélkül nem létezhet a jó, ugyanúgy, mint ahogy a valóságban sem. Kedves Eszter! Szeretettel várunk a Könyvtári Napra október 10-én, amikor egy író-olvasó találkozó keretében a diáktársaid tehetik fel a kérdéseiket a könyveddel kapcsolatban, és a dedikálásra is sor kerül. Köszönöm a beszélgetést! ......................................................................................... Ezen az oldalon beküldhetitek könyvajánlóitokat, hogy milyen könyveket olvastatok, ami nagyon tetszett nektek. Megoszthatjátok nem csak a könyv címét és a szerzőjének a nevét, hanem azt is, hogy miért javasoljátok egymás számára elolvasására. Leírhatjátok azt is, hogy melyik könyv tetszik legjobban a könyvtár állományából. Ajánlóitokat ide küldhetitek:
E-mail cím: konyvtar@jezsu.hu
Tárgy: Könyvajánló
A beküldött könyvajánlókat közkinccsé tesszük itt a könyvtár honlapján, a Könyvajánlók menüpontnál.